נדל”ן בתקופה של חוסר ודאות: קושי או הזדמנות?
שוק הנדל”ן הישראלי אמנם בתקופה סוערת, אבל מבחינה היסטורית, משברים כאלו מלמדים דווקא על היווצרותן של הזדמנויות יוצאות דופן לקונים. מבט לשוק של קונים ולהטבות שמוצעות למתלבטים
רז מור
2024 תיחתם ככל הנראה כשנה של חוסר ודאות גדול בתחומים רבים, בהם גם שוק הדיור. עם זאת, כפי שקרה במשברים גדולים קודמים, אי ודאות וקיפאון בשוק הדיור דווקא יוצרים הזדמנויות לרוכשי הדירות. במשבר הנוכחי,
כפי שנראה מיד, השוק הפך לשוק של קונים, שבו יזמים וקבלנים מנסים למשוך קונים ולפתות אותם בשלל הטבות ותנאים.
אי הוודאות מאפיינת את שוק הדיור הישראלי גם כיום.
המלחמה בדרום ובצפון עקרה מבתיהם מאות אלפי תושבים וגרעה מהענף הבניה לפחות שליש מעובדיו המיומנים.
הוסיפו לכך ריבית גבוהה, קצב גידול שנתי של 2% באוכלוסייה והתעניינות מחודשת ומוגברת של יהודים מחו”ל בקניית דירות בישראל – וקיבלתם שוק שהמחירים בו מסרבים לרדת.
נשאלת אם כן השאלה, כיצד פועלים היזמים בשוק הנדל”ן בימים אלה של אי ודאות ומה הם עושים כדי לנסות להפוך את המצב הנוכחי מקושי להזדמנות?
איך היזמים מעודדים רכישת דירות?
יזמי הנדל”ן בישראל פועלים כיום במלוא המרץ, במספר רב של גזרות, בניסיון להפחית את אי הוודאות בשוק ולספק לרוכשי הדירות שקיפות, תחושת ביטחון והטבות שישכנעו אותם לרכוש דירה. הנה כמה מהצעדים בהם נוקטים היזמים על מנת להוריד רוכשים פוטנציאליים מהגדר.
הטבות מימון. היזמים מבינים היטב שרוכשי הדירות הפוטנציאליים מוטרדים בעיקר מסוגיות הקשורות במימון הרכישה, בעיקר על רקע רמת הריבית הגבוהה. לכן, הם מציעים לרוכשים שורה של הטבות מימון ובראשן פריסת תשלומים נוחה, כשרוב התשלום על הדירות מרוכז בעוד כמה שנים, בסיום הבנייה – בתקווה שעד אז הריבית במשק תרד לרמה נוחה יותר.
יזמים מציעים גם מהלכים כמו הקפאת הריבית וההצמדה על חלק מהסכום, חלק מהזמן. למעשה, מדובר בסבסוד המשכנתא על חשבון היזם. יזמים וקבלנים עשויים להציע גם הלוואות קבלן לרוכשי דירות, כדי להקל עליהם במימון רכישת הדירה.
הטבות ותנאים שווי כסף. חלק מהיזמים מציעים לרוכשים חבילות ריהוט, שחוסכות להם לא מעט כסף בריהוט הדירה החדשה. יזמים יכולים להציע גם מפרט טכני משודרג ללא תוספת תשלום, לדוגמא מטבחים יוקרתיים יותר או מוצרי חשמל איכותיים יותר יקרים.
אמצעים טכנולוגיים. הטכנולוגיה מאפשרת כיום לשווק דירות באמצעים דיגיטליים כמו בוטים, לינקים למכשיר הסלולר וגם סיורים וירטואליים והדמיות ברמה גבוהה,
המקצרים את תהליך קבלת ההחלטות של הקונים ומגבירים את תחושת הוודאות שלהם בנוגע לפרויקט.
ניתן לראות זאת למשל בשיווק של פרויקטים חדשים בתל אביב . קונים כבר לא צריכים לדמיין איך תיראה הדירה, אלא מקבלים סיור וירטואלי שבו הם רואים אותה אחד לאחד, עם אפשרות להכניס בה שינויים בהתאמה אישית.
הטכנולוגיה מאפשרת להגדיל את רמת השקיפות בפרויקט, תוך מתן אפשרות לרוכשים לבדוק כל הזמן את התכנון ולדעת מה הסטטוס בפרויקט.
שוק של קונים
הריבית הגבוהה ומצב המלחמה במדינה מושיבים לא מעט קונים על הגדר, אך רוכשים פוטנציאליים נבונים יבינו כי המצב הנוכחי בשוק הדיור טומן בחובו גם הזדמנויות.
ההיסטוריה מלמדת כי מי שהיה אמיץ דיו לנצל משברים גלובליים ומקומיים לרכישת דירה בשני העשורים האחרונים, הרוויח. כך היה במשבר הסאב-פריים ב-2008, לאחר קיפאון של כמה חודשים גם בשוק הנדל”ן הישראלי. כך גם היה במשבר הקורונה, שבו שוק הדיור אמנם קיבל זריקות עידוד כמו שיפור תנאי המימון של בנק ישראל לדירה נוספת והורדת מס הרכישה לדירה שניה ל-5%, אבל קונים רבים המשיכו להתלבט ומי שהיסס – הפסיד הזדמנות.
לסיכום
מבחינת היסטורית, מחירי הדירות בישראל תמיד עלו לאחר סיום מלחמות. לכן, ייתכן שכדאי לנצל את ההטבות וההנחות שיזמים מוכנים להציע כיום ולקנות דירה דווקא עכשיו. למעשה דווקא בשל אי הוודאות, שוק הנדל”ן כיום נוטה יותר לטובת הקונים ולכן נוצרה כאן הזדמנות שלא תחזור.