כמעט בלי רעש גדול, אילת ממשיכה לשרטט לעצמה מרכז עירוני חדש. הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה דרום אישרה למתן תוקף את תכנית “היוזמה והתבונה” של קבוצת כראל, אחד המיזמים הבולטים שמקודמים כיום בלב “הרובע הפתוח” – מהלך ההתחדשות של אזור התעשייה הישן בעיר.
לפי התכנית שאושרה, על שטח של כ-8.2 דונם בצומת הרחובות היוזמה והתבונה יוקם קומפלקס רחב היקף שיכלול כ-250 יחידות מגורים בתמהיל מגוון, כ-200 יחידות אירוח מלונאיות וכ-17,000 מ”ר של שטחי תעסוקה, הייטק ומסחר. לצד אלה נכללים גם שטחים לתועלת הציבור, בהם מבנה ציבורי, וכן פתרון חניה תת-קרקעי רחב היקף.
המשמעות של האישור הזה גדולה יותר מהפרויקט הספציפי עצמו. “הרובע הפתוח” הוא מהלך עירוני רחב שמקדמת עיריית אילת באזור התעשייה הישן, על פני כ-735 דונם, מתוך כוונה להפוך אותו למרחב מעורב שימושים שיכלול מסחר, מלונאות, תעסוקה, מגורים ותעשייה קלה. בעירייה אף ציינו במאי 2025 כי כבר מקודמים כ-20 מיזמים בהתאם למדיניות התכנית.
במובן הזה, “היוזמה והתבונה” אינו עוד בניין או מגדל, אלא עוד אבן בבנייה מחדש של האזור כולו. במקום אזור תעשייה מיושן, אילת מנסה לייצר סביבת חיים שעובדת לאורך כל שעות היום – מגורים ליד מקומות עבודה, מסחר ליד תיירות, ופיתוח עירוני שמבקש למשוך גם יזמים וגם אוכלוסייה חדשה. תפיסת התכנון של הפרויקט נשענת על עירוב שימושים מלא, מודל שמקודם גם ברמת התכנית העירונית של הרובע הפתוח.
היזמים מדגישים גם את השאיפה האדריכלית של המתחם. לפי הפרסומים על הפרויקט, התכנון בוצע על ידי משרד פייגין אדריכלים, בליווי משרד עורכי הדין אגמון עם טולצ’ינסקי ובניהול התכנון של שוקי פירוז, כאשר לדבריהם נשאבה השראה מערים כמו מיאמי ודובאי, תוך התאמה לאופי המקומי ולאקלים המדברי של אילת.
שחף כראל, סמנכ”ל פיתוח עסקי בקבוצת כראל, מסר לאחר האישור כי מדובר ב”אבן דרך אסטרטגית” עבור הקבוצה בעיר, וכי הפרויקט נועד לשלב בין מגורים, תיירות, תעסוקה ובילוי במוקד עירוני אחד. גם בעיר עצמה רואים ב”רובע הפתוח” מנוע צמיחה מרכזי לשנים הקרובות, עם תמריצים, תוספת זכויות וכלים תכנוניים דיגיטליים שנועדו להקל על יזמים ובעלי קרקע לקדם פרויקטים באזור.
זהו עוד סימן לכך שהעיר מנסה להרחיב את מנועי הצמיחה שלה מעבר לתיירות הקלאסית. השילוב בין יחידות מגורים, יחידות אירוח ושטחי תעסוקה בהיקף משמעותי מלמד על ניסיון לייצר מוקד עירוני חדש שלא נשען רק על בתי מלון וטיילת, אלא גם על פעילות עסקית, עבודה וחיי יומיום.
כעת, אחרי האישור למתן תוקף, המבחן יעבור מהשולחן התכנוני אל שלב היישום. אם הפרויקט אכן ייצא לדרך בקצב שמקווים לו בעיר ובחברה היזמית, הוא עשוי להפוך לאחד הסמלים הבולטים של אילת החדשה – עיר שמנסה לבנות לעצמה לא רק חזית תיירותית, אלא גם לב עירוני עדכני, פעיל ומעורב שימושים.









